58 km Motion

Anmäl dig till Sveriges vackraste MTB-lopp – 58 km Motion

Direktanmälan här

  • Lördagen den 17 juli 2021
  • Starttid kl. KOMMER! på Funäsdalens IP.
  • Anmälningsavgift 995 kr.
  • Anmälan, tryck på skölden här intill och följ anvisningarna
  • Sista ordinarie anmälningsdag är 10 juli
    Därefter höjs avgiften med 200 kr.
    Sedan på plats fram till en timme före start.
  • 15 års gräns. Om vuxen cyklar och tar ansvar för ungdom under 15 år är det ok.

I samarbete med:

Besök gärna ICA Funäsdalen samt deras erbjudanden på webben

 


Höjdmetrar ca 900 på 58 km, 1100 på 70 km

Banbeskrivning:
När du står på startlinjen har du 58 kilometer att avverka i vacker fjällterräng med ca 1200 höjdmeter. Förbered dig på blandad körning med stigar, grusväg och asfalt där asfaltsträckorna totalt sett är få och merparten cyklas i fjällterräng.
Start på Idrottsplatsen i Funäsdalen efter masterbil genom centrala byn i lugnt tempo 2,5 km. Vid bussgaraget släpper masterbilen fältet. Längs med riksväg 84 på asfalt avverkar du dina första höjdmetrar, hitta ett lugnt tempo för nu är det fyra kilometer tuff uppförsbacke. Vid stugområdet Mysk tar du 90 grader höger på en fin säterväg. Här flackar banan ut lite och du kommer in i det första singeltrack partiet.

Efter 300 meter kommer nästa parti på stig och några nya höjdmeter ska tas. Vi är nu ovan trädgränsen, njut av den fantastiska utsikten med Funäsdalen-by till höger och Skarvarna till vänster. Här flyter det på och du bjuds på makalös fin cykling, du passerar Livsäterån och cyklar singeltrack innan du kommer ut på en grusväg. När du cyklat 13 km når du den första vätskestationen. På grusvägen går det riktigt fort, se upp för rullgrus och ta det lite lugnt. När du ser våra funktionärer är det bara till att bromsa för då ska du ta 90 grader vänster in på en spång. Du cyklar vidare på fina motionsstigar i lätt kuperad terräng, något surhål kan dyka upp längs med stigen där det ibland är lite blött. Från stig till grusväg och tillbaka in på stig där det nu är lite småkuperat. På grusvägen kan det vara klokt att inta lite näring för dig som har med dig något på cykeln innan vi kommer till den första bandelning, du tar vänster in för fin stigcykling.

När du passerar vindskyddet på Järvåsflon går det fort utför på singeltrack tills du tar 90 grader vänster nere vid grusvägen in mot Flon. Nytt är även att vi förstärker visa delar av banan i Bruksvallarna, en liten del av banan i byn Bruksvallarna är ny, där leden går förbi Bruksvallarnas kyrkogård, och förbi Hotell Bruksvallarna. Om det blir för blött, kommer vi med hänseende till markägare cykla från Flon asfalt 2.5 km upp till ny nedfart. Mer info kommer innan start.

Från skidstadion i Bruksvallarna bär det av uppför med en stigning längs Mittåkläppsvägen. Områdets mest kända väg som vintertid skidas av varje elitåkare i Sverige. Lång och tuff stigning på grusväg, där det gäller att hitta ett för dagen lagomt tempo. När du kommer upp på höjden så är omgivningen otroligt vacker med vyer över bland annat Mittåkläppen och Skars. På toppen av backen möts du av både musik och speaker.

Skoda Hillrace  för 34,58,70 banorna tar dig 4 km genom cykelklättring efter Mittåkläppsvägen. Start i Bruksvallarna, vid vätskestationen, och Hillrace slutar vid Stortrappåsen.
Bara att bita i hela vägen upp. Tiderna presenteras live, och i mål.

Vid Fålåtjärn sker en bandelning, där du tar vänster för fin stigkörning med magnifik utsikt. Anpassa farten i utförskörning när du är ute på grusvägen och ska ta dig ner mot Hågnvallen. Väl nere kommer nästa bandelning, här cyklar du höger in på själva Viteggen och du bjuds på något av den finaste cyklingen fjällvärlden har att bjuda på. Har du inte njutit tidigare så är det så dags, vätskestation nummer 3 är vid Djupdalsvallens våffelservering. Efter vätskestationen ska de sista höjdmetrarna avverkas upp mot de gamla gruvorna. På krönet belönas man än en gång av en underbar utsikt, denna gång över Ramundberget där målgången är.

Det går fort nedför ängarna och här är några partier där det är blött, väldigt viktigt att du anpassar farten till detta. Nästan nere i Ramundberget kan du höra speakern, du tar en 90 graders sväng till vänster för cykling i lätt kuperad terräng innan du följer Ljusnan in mot målet. En sista backe och du har genomfört den fantastiska Fjällturen.
Grattis!

Alla som genomför loppet får Fjällturens medalj och en Fjällturenpresent.

Fjällturens allmänna villkor
• Din anmälan är bindande.
• Det är inte tillåtet att låta någon annan deltaga i våra arrangemang i ditt namn.
• Erlagd avgift återbetalas inte.

Det försäkringsskydd som ingår i årslicens, engångslicens (tävlingsklass) och anmälningsavgift (motionsklass) via Svenska Cykelförbundet, är begränsat. Då allt deltagande sker på egen risk kan det finnas anledning att se över sitt försäkringskydd och eventuellt komplettera med ytterligare försäkring.

Startklar försäkring /tillval

Om du blir sjuk, skadad eller gravid och inte kan delta i ditt lopp kan du som tecknar försäkringen Startklar (155 kr/år) eller Startklar Plus (275 kr/år) få anmälningsavgiften tillbaka. I båda försäkringarna ingår även en olycksfallsförsäkring under resan till/från och under själva loppet. I Startklar Plus gäller också olycksfallsförsäkringen varje gång du tränar under hela året. Försäkringarna är giltiga för alla dina motions- och tävlingsarrangemang i Sverige under försäkringsperioden som är 1 år från och med betaldagen.
Läs mer på www.startklar.nu.

Oavsett om du har årslicens, engångslicens eller åker i motionsklass är din cykel ej försäkrad. Vissa försäkringsbolag har en begränsad cykelförsäkring inbakad i hemförsäkringen och hos några bolag går det att lösa en tilläggsförsäkring om du har en dyr cykel.

Varje deltagare ställer upp på egen risk. Godkänd cykelhjälm är obligatorisk i Fjällturen. Arrangören rekommenderar mountainbike och grova däck. Med tanke på olycksrisk och säkerhet är det inte tillåtet att cykla med lurar i öronen, exempelvis musik. Det är inte heller tillåtet med barnstol på pakethållaren eller cykelkärra.