Lapierre Electrical Race

För tredje året erbjuder vi en klass för el MTB, i samarbete med Lapierre.

Fjällturen kör även iår Lapierre Electrical Race (LER) som en egen klass.
Har du en el mtb för att du har ett rörelsehinder, eller för att du tycker el mtb är något som kommit för att stanna.
Nu har du chansen där du inte annars får cykla med el mtb, utifrån allemansrättens krav att delta i Fjällturen.
Med laddade batterier kan du kunna få lite extra hjälp uppför de tuffaste backarna, njuta av vacker utsikt och få minnen för livet.
Men det gäller att lägga cykelns extra kraft på rätt ställe, för när batteriet är slut, så är det tuffare att cykla.
Detta blir ett eget äventyr från start till mål.
Fakta

 • Start Lördag 11/7
 • 35 km, start i Funäsdalen och målgång i Ramundberget. (banan läggs i maj, därefter km anvisning)
 • Egen klass, alla cykelmärken är välkomna!
 • Ej seedningsgrundande till våra samarbetspartners under 2020
 • Du deltar i utlottning av extra fina priser inom denna grupp
 • Kostnad 799  anmälan görs via hemsidan, menyn varmt välkomna!

Ca 900 höjdmetrar.

Banbeskrivning: Lapierre Electrical Race 35km.
När du står på startlinjen med din el mtb har du ca 35 kilometer att avverka i vacker fjällterräng med ca 900 höjdmeter. Förbered dig på blandad körning med stigar, grusväg och asfalt där asfaltsträckorna totalt sett är få och merparten cyklas i fjällterräng.
Start på Idrottsplatsen i Funäsdalen efter masterbil genom centrala byn i lugnt tempo 2,5 km.

Vid bussgaraget släpper masterbilen fältet. Längs med riksväg 84 på asfalt avverkar du dina första höjdmetrar, hitta ett lugnt tempo för nu är det fyra kilometer tuff uppförsbacke. Vid stugområdet Mysk tar du 90 grader höger på en fin säterväg. Här flackar banan ut lite och du kommer in i det första singeltrack partiet.
Efter 300 meter kommer nästa parti på stig och några nya höjdmeter ska tas. Vi är nu ovan trädgränsen, njut av den fantastiska utsikten med Funäsdalen-by till höger och Skarvarna till vänster. Här flyter det på och du bjuds på makalös fin cykling, du passerar Livsäterån och cyklar singeltrack innan du kommer ut på en grusväg.

När du cyklat 13 km når du den första vätskestationen. På grusvägen nerför går det riktigt fort, se upp för rullgrus och ta det lite lugnt. När du ser våra funktionärer är det bara till att bromsa för då ska du ta 90 grader vänster in på en ny fin spång.
Du cyklar vidare på fina motionsstigar i lätt kuperad terräng, något surhål kan dyka upp längs med stigen där det ibland är lite blött. Från stig till grusväg och tillbaka in på stig där det nu är lite småkuperat. På grusvägen kan det vara klokt att inta lite näring för dig som har med dig något på cykeln innan vi kommer till den första bandelning, du tar vänster in för fin stigcykling.
När du passerar vindskyddet på Järvåsflon går det fort utför på singeltrack tills du tar 90 grader vänster nere vid grusvägen in mot Flon. Nytt är även att vi förstärker visa delar av banan i Bruksvallarna, en liten del av banan i byn Bruksvallarna är ny, där leden går förbi Bruksvallarnas kyrkogård, och förbi Hotell Bruksvallarna. Om det blir för blött, kommer vi med hänseende till markägare cykla från Flon asfalt 2.5 km upp till ny nedfart. Mer info kommer innan start.

På skidstadion i Bruksvallarna startar BMW:s Hill Climb, kanske Sveriges både längsta och finaste Hill Climb.
Från skidstadion i Bruksvallarna bär det av uppför med en stigning längs Mittåkläppsvägen. Områdets mest kända väg som vintertid skidas av varje elitåkare i Sverige. Lång och tuff stigning på grusväg, där det gäller att hitta ett för dagen lagomt tempo. När du kommer upp på höjden så är omgivningen otroligt vacker med vyer över bland annat Mittåkläppen och Skars. På toppen av backen möts du av både musik och speaker.
Vid Fålåtjärn sker en bandelning, där du tar vänster för fin stigkörning med magnifik utsikt. Anpassa farten i utförskörning, nu börjar de sista höjdmetrarna  upp mot de gamla gruvorna. På krönet belönas man än en gång av en underbar utsikt, denna gång över Ramundberget där målgången är. Det går fort nedför ängarna och här är några partier där det är blött, väldigt viktigt att du anpassar farten till detta. Nästan nere i Ramundberget kan du höra speakern, du tar en 90 graders sväng till vänster för cykling i lätt kuperad terräng innan du följer Ljusnan in mot målet. En sista backe och du har genomfört den fantastiska Fjällturen!
Grattis!

Alla som genomför loppet är med om väldig fina utlottningspriser.

Regler EL MTB( utförligt regelverk kommer att publiceras här, samt i PM)

 • El mtb tillsåndet gäller enbart under Fjällturen och lördag 11/7. Annan tid är det förbjudet enligt svensk lag att cykla el mtb i skog utan markägares tillstånd. El mtb ligger inte under allemansrätten, utan klassas som motordrivet fordon.
 • Alla som deltar med el mtb, eller inte måste visa hänsyn till andra cyklister och följa gällande trafikregler och påkalla uppmärksamhet vid omkörning, precis som man vanligtvis gör med vanliga cyklar.
 • Svenska cykelförbundets regler kring cykeltävling gäller.
 • El MTB klassen skall omfatta orginalmonterad hjälpmotor, inga hemmabyggen är tillåtna.
 • Inga trimmade el cyklar är tillåtna, kontroll av el cyklar görs under loppet. Följs inte regelverket kan cyklist plockas av banan. Deltagaravgift betalas ej åter vid fusk eller om tävlingsledning stängt av cyklist som inte följer uppsatta regler.
 • Kontroller efter banan görs av våra teknikfunktionärer med väst märkt.
 • EL MTB klassen är ej seedningsgrundande till andra MTB lopp i Sverige eller Norge genom Fjällturen.
 • Från start tills att förbil/MC släpper startfältet skall El mtb cykla i samma fart som alla andra.
 • Övriga regler kommer publiceras inom kort.

Fjällturens allmänna villkor
• Din anmälan är bindande.
• Det är inte tillåtet att låta någon annan deltaga i våra arrangemang i ditt namn.
• Erlagd avgift återbetalas inte.

Varje deltagare ställer upp på egen risk. Godkänd cykelhjälm är obligatorisk i Fjällturen. Arrangören rekommenderar mountainbike och grova däck. Med tanke på olycksrisk och säkerhet är det inte tillåtet att cykla med lurar i öronen, exempelvis musik. Det är inte heller tillåtet med barnstol på pakethållaren eller cykelkärra.