Fredrik Ericsson har varit en av världens bästa mountainbikecyklister. Aktiv cyklist i över 20 år med SM-medaljer i cykelcross, landsväg, mountainbike och velodrom, varit VM-deltagare i de tre första grenarna och även vunnit klassiska lopp som CykelVasan, Birkebeinerrittet och Fjällturen. De senaste 10 åren har han även varit tränare och hans adepter har tagit mängder av SM-, EM- och VM-medaljer samt deltagit på OS.

Vi ställde några frågor till Fredrik.


Hej Fredrik!
I år ska du dela med sig av sina erfarenheter på en cykelclinic i Ramundberget torsdagen den 14 juli. Vad kommer dagen att innehålla?

Olika former av övningar och instruktioner om åkteknik för långloppscyklister.


Vilka passar upplägget för?

Alla som har terrängcykling som motionsform.

 

På fredagen den 15/7 håller du en träningsföreläsning innan uppladdningsmiddagen. Är det svårt att hitta en nivå som både elitaktiva och glada motionärer kan få utbyte av?

Faktiskt inte eftersom den mänskliga kroppen är densamma oavsett hur hårt man satsar och många av de träningsmetoder som finns passar alla. Sen är det så klart vissa skillnader, men det är ganska lätt att tydliggöra dessa.

 

Under uppladdningsmiddagen så håller du en bangenomgång och tar upp lite bra saker att tänka på. Kan du avslöja någon del redan nu?

En av de viktigaste är att planera sitt intag av vätska och energi under loppet, så att man vet ungefär vad man ska äta och när under loppet.

 

Tidigare år när du har besökt Fjällturen har du bott hos goda vänner i Ljusnedal. I år så väljer du att bo i Ramundberget. Varför det?

Tidigare har det passat perfekt att hinna träffa vänner och också kunna tävla. Men i år är det lite tightare med tid. Ramundberget har bra boende, det händer mycket där och det är skönt att bo vid målet.


Du ska till Rio som tränare för Jenny Rissveds, Sveriges enda MTB cyklist i OS. Hon har ju fortsatt att göra fina resultat, bl.a U23 världsmästare senast. Vilka chanser tror du att hon har i OS?

Jenny har en otroligt kapacitet, men man ska inte glömma att hon är 22 år gammal och nu senast på VM var snittåldern 33 år bland topp 10. Hon åker dit för att få en spännande upplevelse och nyttiga erfarenheter inför kommande angrepp på olympiska ädelmetaller.

 

Vad är din viktigaste uppgift som tränare under OS?

Jag är förvisso hennes tränare, men åker till Rio som framförallt som huvudledare för vår lilla trupp, vilket innebär att min främsta uppgift är att se till att allting fungerar praktiskt kring hela OS-äventyret. Flyter allting runt omkring så får hon de förutsättningar hon behöver för att ha kul och göra ett lopp hon kan vara nöjd med.


Tack Fredrik, vi ser fram emot en fin nästa vecka ihop!

Fredrik ericsson?