ElLapierre

Fjallturen-register

Ny klass inför femårs jubileumet

Fjällturen inför iår Lapierre Electrical Race (LER) som en egen klass.
Med tillstånd från berörda myndigheter kan du som har en el MTB cykla Fjällturen 2017.
Vi vill som först ut i Sverige erbjuda er som har el mtb, att delta i Sveriges vackraste MTB lopp.
Har du en el mtb för att du har ett rörelsehinder, eller för att du tycker el mtb är något som kommit för att stanna. Nu har du chansen där du inte annars får cykla med el mtb, utifrån allemansrättens krav att delta i Fjällturen.
Med laddade batterier kan du kunna få lite extra hjälp uppför de tuffaste backarna, njuta av vacker utsikt och få minnen för livet.
Men det gäller att lägga cykelns extra kraft på rätt ställe, för när batteriet är slut, så är det tuffare att cykla.
Detta blir ett eget äventyr från start till mål.
Fakta

 • Start 15/7
 • 58 km, start i Funäsdalen och målgång i Ramundberget.
 • Egen klass, alla cykelmärken är välkomna!
 • Ej seedningsgrundande till våra samarbetspartners under 2017.
 • Matbiljett ingår när du kommer imål.
 • Du deltar i utlottning av extra fina priser inom denna grupp
 • Kostnad 595  anmälan görs via länk tillhöger ( skölden) , varmt välkomna!

Höjdprofil 58km

Ca 1200 höjdmetrar.

Banbeskrivning: Lapierre Electrical Race 58 km.
När du står på startlinjen med din el mtb har du 58 kilometer att avverka i vacker fjällterräng med ca 1200 höjdmeter. Förbered dig på blandad körning med stigar, grusväg och asfalt där asfaltsträckorna totalt sett är få och merparten cyklas i fjällterräng.
Start på Idrottsplatsen i Funäsdalen efter masterbil genom centrala byn i lugnt tempo 2,5 km.

Vid bussgaraget släpper masterbilen fältet. Längs med riksväg 84 på asfalt avverkar du dina första höjdmetrar, hitta ett lugnt tempo för nu är det fyra kilometer tuff uppförsbacke. Vid stugområdet Mysk tar du 90 grader höger på en fin säterväg. Här flackar banan ut lite och du kommer in i det första singeltrack partiet.
Efter 300 meter kommer nästa parti på stig och några nya höjdmeter ska tas. Vi är nu ovan trädgränsen, njut av den fantastiska utsikten med Funäsdalen-by till höger och Skarvarna till vänster. Här flyter det på och du bjuds på makalös fin cykling, du passerar Livsäterån och cyklar singeltrack innan du kommer ut på en grusväg.

När du cyklat 13 km når du den första vätskestationen. På grusvägen går det riktigt fort, se upp för rullgrus och ta det lite lugnt. När du ser våra funktionärer är det bara till att bromsa för då ska du ta 90 grader vänster in på en spång. Du cyklar vidare på fina motionsstigar i lätt kuperad terräng, något surhål kan dyka upp längs med stigen där det ibland är lite blött. Från stig till grusväg och tillbaka in på stig där det nu är lite småkuperat. På grusvägen kan det vara klokt att inta lite näring för dig som har med dig något på cykeln innan vi kommer till den första bandelning, du tar vänster in för fin stigcykling.
När du passerar vindskyddet på Järvåsflon går det fort utför på singeltrack tills du tar 90 grader vänster nere vid grusvägen in mot Flon. Efter 300 meter är det på nytt en 90 graders sväng och du följer grusväg i ungefär 3 kilometer. In mot vätskestationen i Bruksvallarna cyklar du på stigar längs med Ljusnan.

På skidstadion i Bruksvallarna startar BMW:s Hill Climb, kanske Sveriges både längsta och finaste Hill Climb.
Från skidstadion i Bruksvallarna bär det av uppför med en stigning längs Mittåkläppsvägen. Områdets mest kända väg som vintertid skidas av varje elitåkare i Sverige. Lång och tuff stigning på grusväg, där det gäller att hitta ett för dagen lagomt tempo. När du kommer upp på höjden så är omgivningen otroligt vacker med vyer över bland annat Mittåkläppen och Skars. På toppen av backen möts du av både musik och speaker.
Vid Fålåtjärn sker en bandelning, 28 och 40 kilometers banorna fortsätter rakt fram, medan du tar vänster för fin stigkörning med magnifik utsikt. Anpassa farten i utförskörning när du är ute på grusvägen och ska ta dig ner mot Hågnvallen. Väl nere kommer nästa bandelning, här cyklar du höger in på själva Viteggen och du bjuds på något av den finaste cyklingen fjällvärlden har att bjuda på. Nytt för 2016 är att vi förlänger cyklingen ute på Viteggen innan vi cyklar tillbaka mot Djupdalsvallen. Har du inte njutit tidigare så är det så dags, vätskestation nummer 3 är vid Djupdalsvallens våffelservering. Efter vätskestationen ska de sista höjdmetrarna avverkas upp mot de gamla gruvorna. På krönet belönas man än en gång av en underbar utsikt, denna gång över Ramundberget där målgången är. Det går fort nedför ängarna och här är några partier där det är blött, väldigt viktigt att du anpassar farten till detta. Nästan nere i Ramundberget kan du höra speakern, du tar en 90 graders sväng till vänster för cykling i lätt kuperad terräng innan du följer Ljusnan in mot målet. En sista backe och du har genomfört den fjärde upplagan av den fantastiska Fjällturen!
Grattis!

Alla som genomför loppet är med om väldig fina utlottningspriser.

Regler EL MTB( utförligt regelverk kommer att publiceras här, samt i PM)

 • El mtb tillsåndet gäller enbart under Fjällturens tävling, lördag 15/7. Annan tid är det förbjudet enligt svensk lag att cykla el mtb i skog utan markägares tillstånd. El mtb ligger inte under allemansrätten, utan klassas som motordrivet fordon.
 • Alla som deltar med el mtb, eller inte måste visa hänsyn till andra cyklister och följa gällande trafikregler och påkalla uppmärksamhet vid omkörning, precis som man vanligtvis gör med vanliga cyklar.
 • Svenska cykelförbundets regler kring cykeltävling gäller.
 • El MTB klassen skall omfatta orginalmonterad hjälpmotor, inga hemmabyggen är tillåtna.
 • Inga trimmade el cyklar är tillåtna, kontroll av el cyklar görs under loppet. Följs inte regelverket kan cyklist plockas av banan. Deltagaravgift betalas ej åter vid fusk eller om tävlingsledning stängt av cyklist som inte följer uppsatta regler.
 • EL MTB klassen är ej seedningsgrundande till andra MTB lopp i Sverige eller Norge genom Fjällturen.
 • Från start tills att förbil/MC släpper startfältet skall El mtb cykla i samma fart som alla andra.
 • Övriga regler kommer publiceras inom kort.

Fjällturens allmänna villkor
• Din anmälan är bindande.
• Det är inte tillåtet att låta någon annan deltaga i våra arrangemang i ditt namn.
• Erlagd avgift återbetalas inte.

Varje deltagare ställer upp på egen risk. Godkänd cykelhjälm är obligatorisk i Fjällturen. Arrangören rekommenderar mountainbike och grova däck. Med tanke på olycksrisk och säkerhet är det inte tillåtet att cykla med lurar i öronen, exempelvis musik. Det är inte heller tillåtet med barnstol på pakethållaren eller cykelkärra.