Årets Fjällturen – ett unikum i covid-anpassad form: ”Det är jättekul att vi kan köra”

Cykelevenemanget Fjällturen i Funäsfjällen är mer komprimerat än tidigare år med färre distanser och utan sociala kringarrangemang.

– Det är jättekul att vi kan köra. Det finns många cyklister som sitter hemma och dör av tristess på grund av inställda tävlingar, säger Magnus Rydhult, tävlingsledare.

Som så många andra evenemang och tävlingar ställdes Fjällturen i fjol in på grund av pandemin. Men i år blir det av, 16 till 17 juli, om än i mer avskalad form än tidigare.

– Det är ett unikt år och vi är förberedda. Vi har varit ute i god tid med de ansökningar för tillstånd som krävs och vi är glada att tillsammans med privata markägare, lokala företag och Mittådalens sameby kunna genomföra Fjällturen i år, säger Magnus Rydhult.

Årets upplaga innebär att det går tre olika mountainbikelopp på 12, 35 respektive 55 kilometer. Den som deltagit tidigare kan se vissa ändringar i bansträckningen. De två längsta loppen startar på Funäsdalens IP och har målgång nere vid Ljusnan i Ramundberget. 12 kilometersloppet och tävlingarna för barn och ungdomar äger rum i Ramundberget.

Årets upplaga av Fjällturen innebär att det går tre olika mountainbikelopp på 12, 35 respektive 55 kilometer. (Arkivbild)
Årets upplaga av Fjällturen innebär att det går tre olika mountainbikelopp på 12, 35 respektive 55 kilometer. (Arkivbild fjällturen)

– Vi följer pandemilagen, har tillstånd för 900 deltagare och fler runt banan. Vi känner oss trygga i att vi kan erbjuda ett säkert och tryggt evenemang, säger Magnus Rydhult.

Det blir inget landsvägslopp mellan Norge och Sverige som det brukar vara, ingen publik vid start och mål, arrangören erbjuder inga transporter för deltagarna och inte heller gemensam middag, mässa eller andra sociala kringarrangemang. Men trots dessa många ”inte” och ”inget” känner Magnus Rydhult sig positiv inför årets upplaga av det som många kallar för Sveriges vackraste cykellopp.

– Vi som jobbar med Fjällturen har mycket rutin. I årets Fjällturen får gemene cyklist ta mer ansvar och transportera sig själv till starten och från målgången, men det finns många cyklister som sitter hemma och dör av tristess på grund av inställda tävlingar och det finns ett stort sug bland cyklister att komma ut. Nästa år firar vi tio år och då hoppas vi att det inte är någon pandemi att ta hänsyn till.

”Nästa år firar vi tio år och då hoppas vi att det inte är någon pandemi att ta hänsyn till”, säger Magnus Rydhult, tävlingsledare. Foto: Jocke Lagercrantz, arkivbild- Fjällturen

I skrivande stund berättar Magnus Rydhult att drygt 400 deltagare är anmälda, och han tror det kommer att bli fler.

– Jag tror vi kommer hamna på 800 deltagare men vi blir jättenöjda om vi får mellan 600 och 700. I den riskanalys jag gjort ser att jag att vi kommer att kunna leverera ett avskalat alternativ men cykelprodukten är den samma. Det känns i magen det kommer att gå riktigt bra, säger Magnus Rydhult.